NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Zijper Historie: Peter Strooper


Zijper Historie
Circa viermaal per jaar geeft de historische vereniging "De Zijpe" een blad uit, genaamd "Zijper Historie Bladen". De Zijpe is het gebied tussen Alkmaar en Den Helder en omvat o.a. de gemeenten Petten, Callantsoog, 't Zand en Schagerbrug. Drafsportliefhebbers weten dan meteen dat dit een drafsportbolwerk is. Denk maar aan de hier gevestigde trainers Hugo Langeweg, Peter Strooper, Patrick de Haan, en vroeger Bram Nottelman, Piet Strooper, Mees Dapper, Siem Hartman, Leo Schoonhoven, Renco Slik, Van Klaveren, etc. In de "Zijper Historie Bladen" zijn in de jaren 1999-2000 zes artikelen over een aantal Zijper entrainementen gepubliceerd, die we met toestemming mochten overnemen.

In onderstaande tabel staan alle afleveringen van deze "Stable-tour" door de gemeente De Zijpe. Verklaring der kolommen:
- aflev. is de aflevering in de Zijper bladen (1 t/m 6)
- datum: is de datum van plaatsing op deze website
- plaats: is de locatie van het entrainement

aflev. datum plaats trainer click

1a

09-11-2010

Burgerbrug

Susanna / W. Paarlberg

hier

1b

09-11-2010

Schagerbrug

Willem III / C. Brommer

hier

2

18-11-2010

Sint Maartensbrug

Bram Nottelman

hier

3

07-11-2010

't Zand

Piet Strooper

hier

4

01-12-2015

Sint Maartensbrug

Mees Dapper

hier

5a

20-12-2015

Callantsoog

Willem Strooper (+Wil Blauw)

hier

5b

29-12-2015

Callantsoog

Peter Strooper

hier

5c

29-12-2015

Callantsoog

Hans Ruygrok

hier

5d

23-02-2013

Callantsoog

Cees en Ellen Imming

hier

6a

??-??-2016

Schagerbrug

Leo Schoonhoven

later

6b

??-??-2016

Schagerbrug

Siem Hartman

later

6c

??-??-2016

Schagerbrug

Hugo Langeweg

later


Op deze pagina de aflevering over Peter Strooper, uit het jaar 2000.
(kijk ook eens op www.zijpermuseum.nl)


Entrainementen in Zijpe
Uit Zijper Historie Bladen nr. 1 uit 2000.
Aflevering 5: DE CALLANTOGERS
Door L.F. van Loo
(met speciale dank aan J.E. de Boer)

Inleiding
Het begon allemaal in het midden van de jaren vijftig. Toen streken de Van Klaverens uit Rijnsburg in Callantsoog neer. Van Klaveren Sr. was peenteler, maar had ook dravers in eigendom. Eerst kocht hij Abbestederweg 32, waar nu zijn dochter en haar man Wim C. (of Willem) Strooper zitten. Later verwierf hij ook Holstein aan de Jeweldijk. Zoon Anton ging daar paarden trainen. Diens broer Frans was een goede amateurrijder, maar de laatste jaren is hij vooral met zijn strandpaviljoen in de weer.
Op een klein stukje Callantsoog zijn er thans drie entrainementen: dat van Willem Strooper, dat van zijn zoon Peter (die het overnam van Hans Ruygrok) en dat van Cees Imming (die medio jaren zestig een tijdje bij de eerste werkte) aan de Zandweg. Dit artikel is gebaseerd op interviews met de heer en mevrouw Strooper-Van Klaveren, Peter Strooper en zijn (toenmalige) Zweedse vriendin Mayvor Johansson, Hans Ruygrok en Cees en Ellen Imming, plus diverse artikelen in kranten en tijdschriften.

2. HOLSTEIN (JEWELDIJK): Hans Ruygrok en Peter Strooper
Van 1975 tot 1985 trainden Rob en Ronald van Stam op Holstein en daar waar nu Cees Imming zit (de bunkers). Ze koersten zeker met enig succes. Ronald trainde en koerste onder meer met Zeeboy Z van Jacob Zeeman. Rond 1990 verkaste Hans Ruygrok naar dit spul in Callantsoog, waar hij huurde van Anton van Klaveren. In 1994 deed Hans Ruygrok Holstein over aan Peter Strooper.

Wanda

Boven: Peter Strooper en Milo Windspiel na hun Derby-overwinning.


PETER STROOPER was 1½ toen zijn ouders Abbestederweg 32 kochten; hij groeide letterlijk tussen de paarden op. Maar hij zag er niets in, wel in tractoren. Het kan echter verkeren en op zijn zestiende ging Peter toch een beetje meerijden op het entrainement van zijn vader. Niet zo lang trouwens, want de leerling-pikeur zocht al snel zijn heil in het buitenland.

Naar USA en Zweden
In Amerika werkte hij bij de Continental Stable/Berndt Lindtsted, een groot entrainement van drie trainer-pikeurs van Zweedse origine. Er werkten ook Zweedse leerlingen, met wie Peter contact bleef houden. Zo kwam hij ook in Zweden bij Magnusson te werken. Dat land was van midden tot eind jaren tachtig een belangrijk land in de drafsportwereld. De Zweden hadden dat bereikt door zeer goede paarden in de Verenigde Staten te kopen en daarmee te gaan fokken. De allerbeste veulens hielden ze zelf, de goede overigen werden en worden naar het buitenland verkocht. Peter Strooper, die een Zweedse vriendin heeft, importeert al een tijdje Zweedse paarden.
Terug in Nederland werkte Peter eerst by Henny Grift, maar in 1994/95 nam hij Holstein van Hans Ruygrok over. Dat is niet al te groot, dus staan er regelmatig paarden op het bedrijf van zijn vader. Er vlakbij. Toen hij net dat eigen spul had, ging het al heel leuk in de koersen met Family Pride, later met Kansas Express en Kiikuus Lilleman. Dat laatste paard was een Fin, die via Zweden in Nederland kwam.

Vooruitstrevend
Peter Strooper staat bekend als een vooruitstrevend paardentrainer, die openstaat voor de ontwikkelingen in de VS en Zweden. Zo ziet hij, blijkens een artikel in 1996, het intervaltrainen als de belangrijkste ontwikkeling in de drafsport: "Je kunt twee keer 3000 meter lopen met een paard, maar ook zes keer 800 of twaalf keer 400. Je moet niet vergeten dat alles slijt. Je moet zuinig zijn met een paard". Zijn (oud-oud) oom Piet Strooper deed dat vroeger al; die had toen nog geen ronde/ovale baan en trainde op het tracee van de huidige Anna Paulownaweg. Dat kwam ook neer op korte stukken. De Callantsogers trainen, evenals de Schagerbrugger Hugo Langeweg trouwens, op het strand: "Rechte stukken - geen eenzijdige belasting in de bochten. Je moet daar wel tempo rijden, anders worden ze te fel, te onrustig", zegt Peter Strooper. Een paard koersklaar maken kost veel geld, mislukkingen zijn dus duur.
Er wordt nu voorzichtiger gefokt dan vroeger, met jongere moeders. Met voeding en diëten probeer je verzuring tegen te gaan, met meer veel bix, zoals vroeger. Ook is eens per twee weken koersen met een paard het beste. Dan gaat het langer mee, tenzij een draver in vorm is, dan ligt het anders. Ook het hoefbeslag is belangrijk; Peter Stooper beslaat vaak zelf, met wat silicone ertussen.

Succesvol
In 1997 had de toen 31-jarige Peter twintig paarden op stal. In dat jaar won hij onder meer de Grote Prijs der Lage Landen met de kleine Black Notson. Een jaar later wint hij met Milo Windspiel de Derby op Duindigt. Hij doet het goed, heeft een mooi winstpercentage, dat wil zeggen wint veel van de ritten die hij rijdt. Hij koerst veel in Duitsland (Gelsenkirchen), waar je tegenwoordig met drie paarden heen kan. Vroeger was dat er hooguit een en je had altijd een enorm gedoe bij de douane.

De Derby M van 1998
In deze grote wedstrijd rijdt Peter Strooper zelf met Milo Windspiel (van Ellen Roos en Hans Ruygrok). Maar zijn entrainement heeft nog twee deelnemers in deze Derby: Mike met Jos Oorthuijsen op de kar en Mike E Bellwood met Frans van der Blonk. De strategie van Stal Strooper was dat Jos ook voorin mee zou doen en aanvankelijk deden de Mikes het goed. Zo goed zelfs dat Peter Strooper even dacht dat zijn stal een, twee en drie zou worden... Maar het pakte anders uit, want de strijd voorin ging uiteindelijk tussen Milo, Mack's Medo, Miami Star en Mack the Butcher. Het was zwoegen voor Milo, er was zelfs een korte galoppade. Peter Strooper: "Hij ging even te diep door de baan, maar gelukkig bleef het beperkt tot een sprongetje". Wel moest de hengst toen opnieuw op gang komen en dat kostte kracht. Met af en toe een klap op de wielplaat en een vuist geduwd tegen de bil van Milo hield Strooper hem bij de les. Een mooie overwinning, paard en trainer-pikeur togen met de eigenaren naar de huldiging.

Peter Strooper en zijn Zweedse vriendin Mayvor Johansson hebben nu zo'n 25 paarden op hun entrainement aan de Jeweldijk. In binnen- en buitenland wordt ruim een miljoen aan prijzengeld bij elkaar gereden. Met twee leuke klappers in november, in Duitsland en Noorwegen. Met respectievelijk de pas 2-jarige Abano As (wereldrecordhouder) en "de beste Nederlandse 4-jarige hengst ooit, Milo Windspiel". In het Noorse Bjerke liep Milo fantastisch, hij won fl. 65.000, maar belangrijker was dat hij de beste 4-jarige Scandinaviërs klopte. Met twintig meter voorsprong op de rest kwam hij over de finish. En dat met een lastige start in het derde spoor en vrieskou op de piste.

Najaar 1999 zette de bekende Duitse paardenman Alwin Schockemohle zijn Make My Day bij Peter Strooper in training. Hij wilde er nog wel een paar onderbrengen, maar daar heeft de Callantsoger het personeel en de ruimte niet voor. Een ongekend luxe-probleem inderdaad (bron: Telegraaf 24 november 1999).

Strategie
Peter en Mayvor: "We doen het ook aardig in het buitenland met een paar van onze dravers, maar ons doel is toch vooral Nederland. Met het goede (paarden-)materiaal dat we hebben zou het hier ook moeten kunnen". Peter verwacht iets van het nieuwe management van de NDR: "Er zijn allerlei plannen en de drafsport zou geregeld op de televisie moeten komen om bij een breed publiek bekend te worden".
Stal Strooper mikt ook op het klaarmaken van jonge paarden voor driejarigen wedstrijden. "Daar is leuk geld mee te verdienen". Door de paarden niet te vaak te laten starten kunnen ze het hele jaar goed blijven is de gedachte. "Dat is trouwens toch de kunst, de paarden goed en gezond houden. Dat kan ook omdat de dierenartsen beter zijn geworden en de trainers zelf eveneens meer kennis hebben. Zo heb ik in het buitenland veel opgestoken over paardenverzorging, inclusief de zo belangrijke voeding. Dat moet precies passen bij de trainingsinspanningen en van goede kwaliteit zijn". Aldus 'de maestro' uit Callantsoog, zoals de Telegraaf hem onlangs noemde.

(Voor Hans Ruygrok: zie andere pagina, ga naar bovenstaande tabel)

Na bovenstaand artikel uit het jaar 2000 heeft Peter Strooper nog veel meer successen behaald. Hij heeft inmiddels ook een zoontje Sonny met Susan Wiedijk. Daarover later zullen we in de toekomst publiceren.


Milo Windspiel staat bij de BN-ers in de Hall of Fame op deze website.
Click hier voor zijn pagina.


Foto's van Peter Strooper's Derby-zeges

Wanda

Boven: Milo Windspiel (P. Strooper) wint hier de Derby 1998
voor Mack's Medo, Miami Star en Mack the Butcher (buitenkant).
Rechts achterin loopt Mary van Camstra.
(foto huybers.com)


Wanda

Boven: Milo Windspiel en Peter Strooper tijdens
hun ereronde na de Derby.
Eigenaren Hans Ruygrok en Ellen Roos
zitten in de koets daarachter.
(foto huybers.com)


Wanda

Boven: Mayvor, Milo en Peter later op de middag
na de Derby-overwinning.
(foto huybers.com)


Wanda

Boven: Peter Strooper wint met Abano As de internationale
Italiaanse koers voor 3-jarigen, de Orsi-Mangelli.
Met deze hengst won Peter ook de Duitse Derby in 2000.


topper

Boven: Paul W Boko en Peter Strooper winnen de NL-Derby 2001
met gemak. Rechts komt Poemba Paniek nog aansnellen,
maar Peter raakt niet in paniek.
(foto huybers.com)


topper

Boven: Huldiging van Sholty Boko na de Derby-zege in 2003
op Duindigt. Links van Peter staat zijn trotse vader Willem Strooper.
Eechts zien we Mayvor en Jan den Nijs.
(foto nakoersen.nl)


topper

Boven: Huldiging van Sholty Boko na de Derby-zege in 2003
op Duindigt. Rechts Mayvor en links de moeder van Peter.
(foto nakoersen.nl)


Wanda

Boven: Peter Strooper wint met Lotis Photo
de Duitse Derby in 2007.
(foto: Heiko Lingk)


Wanda

Boven: Peter Strooper wint met Lobell Countess
de Duitse Derby in 2011.
(foto: Heiko Lingk)


Voor meer informatie en foto's:
kijk op www.strooper.com.

Peter is overleden in maart 2022.
Voor een uitgereid In Memoriam:
Click hier



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse